24 - 25 - 26
NOVEMBER 2024

DiscMaster

Wat is nieuw?

Belangrijk bij het looftrekken is om de stevigheid van rug intact te houden zodat er geen aardappelen uit de rug getrokken worden of bloot komen te liggen. Daarnaast is het belangrijk dat de ruggen niet gaan uitzakken bij een stevige regenbui met alle gevolgen van dien. Met aandacht voor deze punten is Vegniek een geheel nieuw principe op het gebied van looftrekken gaan ontwikkelen. Het loof wordt geklemd tussen 2 hydraulisch aangedreven spaakwielen met daartussen rubberen schijven. Om de rug intact te houden en om de aardappelen in de rug te houden zijn aan de trekelementen glijsloffen gemonteerd. Na de trekschijven worden grond en stengels weer terug gebracht bovenop de rug en wordt de rug aangedrukt door middel van een diabolorol. Op deze manier laat de machine een egale rug achter, zonder openingen zodat (hevige) regenval geen gelegenheid krijgt om de aardappelrug te laten verzakken. Dit nieuwe principe is gepatenteerd.

 

Wat is de meerwaarde voor de gebruiker?

Na het trekken van het loof stopt de groei van de aardappel gelijk. Hierdoor is het stoppen van de groei exact te plannen zodat de knollen niet “uit de maat” groeien. In de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen geeft het de mogelijkheid om het gewas zo lang mogelijk door te laten groeien. De moederknol sterft sneller af en de aardappelhuid begint direct met afharden waardoor eerder gerooid kan worden. Na het looftrekken in een vitaal gewas kun je doorgaans al met 10 á 14 dagen rooien. Daarnaast kan door middel van looftrekken rhizoctonia besmetting en virus indringing naar de knol worden voorkomen. Verder is de DiscMaster een robuuste machine met een beperkt eigengewicht en is eenvoudig in gebruik. De machine is onderhoudsarm waardoor de gebruikskosten laag blijven. Door het nieuwe principe worden er geen aardappelen blootgelegd en wordt de rug perfect toegedekt en aangedrukt.

 

Wat is de meerwaarde voor verdere verduurzaming en professionaliseren van de aardappelbranche?

Het gebruik van chemie in de agrarische sector ligt onder druk vanuit de overheid, maar ook vanuit een groot deel van de consumenten. Deze ontwikkeling speelt zich niet alleen af in Nederland, maar ook in veel andere landen op de wereld. De omstandigheden dwingen de telers om over alternatieven na te denken. Na het verbod op Reglone (Diquat) zijn er nog maar een paar loofdodingsmiddelen voor de aardappeltelers beschikbaar. Uit ervaringen van aardappeltelers in onze omgeving kunnen we opdoen dat de overgebleven chemische loofdodingsmiddelen in bepaalde situaties niet snel genoeg werken of niet aan de verwachtingen voldoen. Het voordeel van looftrekken is dat verschillende bespuitingen bespaard kunnen worden en dat de groei gelijk stopt. Dit geeft de teler een financieel voordeel, maar zorgt er ook voor dat de gehele sector minder afhankelijk wordt van chemie op het gebied van loofdoding.

Meer info over exposant