24 - 25 - 26
NOVEMBER 2024

Mechanische Looftrekker

Wat is nieuw?

Kloppenburg Machinebouw B.V. Ulrum  NL  Aardappellooftrekken, mechanische loofverwijdering. Van vroeger onze specialiteit. In 1947 werden er subsidies verstrekt om een looftrekker te ontwikkelen. In 1948 waren toen op een demonstratie 14 verschillende machines, waarvan alleen ons merk altijd in productie is gebleven met het juiste trekprincipe. Tot 1973 hebben we een 1-rijige machine gemaakt die in verstek werkte. Daarna 2- en 4-rijig achter de trekker. Nu is er alleen nog vraag naar 4-rij machines, maar ieder aantal rijen is te leveren, met elke gewenste rijen afstand. De machine heeft technisch door de jaren heen vele verbeteringen ondergaan, wat voor het werk belangrijke voordelen heeft. Met als laatste ontwikkeling vorig jaar een geheel vernieuwde trekkast waar de trekspanning beter en constanter is te reguleren. Looftrekken is zeer actueel geweest voor Rhizoctonia en wordt dat weer, ook met andere besmettingsbronnen. Maar ook de steeds verdergaande regulering van chemische doodmaak middelen zal de looftrekker belangrijker dan ooit maken. Voorheen was looftrekken in pootgoedaardappelen alleen actueel, maar heden worden ook meer consumptieaardappelen getrokken om de arbeidsbesparing en het voorkomen van knolbeschadiging. Snellere afharding van de knol en sneller rooien zijn ook nog een voordeel bij het looftrekken.  Kort samengevat: ook al is het basis principe al 75 jaar oud, is en blijft het een innovatieve machine mede door de laatste ontwikkeling.   Het vernieuwende is dat het trekmechanisme zodanig is aangepast dat er een hoge constante trekspanning kan worden uitgeoefend maar dat de arm toch kan uitwijken bij een te grootte loofmassa of een steen.

 

Wat is de meerwaarde voor de gebruiker?

Onze machine is door de jaren heen steeds lichter gebouwd en nog steeds volledig mechanisch aangedreven met als eind resultaat een machine die nog maar1160 kg weegt en maar 90 pk vermogen vraagt in combinatie met een loofklapper.

 

Wat is de meerwaarde voor verdere verduurzaming en professionaliseren van de aardappelbranche?

De grootte voordelen zijn dan ook dat je een zeer lage bodem belasting hebt.  Een laag brandstofverbruik (90 pk). 50-100% reductie op loofdodingsmiddelen. Een snellere afharding van de aardappelen wat er voor zorgt dat er een lagere besmettingsdruk is en een sterkere knol voor een betere bewaring.

Meer info over exposant