U bent hier: PROGRAMMA » WALK IN SEMINARS

WALK IN SEMINARS editie 2018

INNOVATION & THE FUTURE OF THE POTATO (hall 6)

Binnen- en buitenlandse sprekers delen via korte ‘walk in’ presentaties van 20 minuten hun kennis, ervaringen en visie over thema’s rond innovatie in de aardappelketen. Een ideale plek om een blik op de toekomst te krijgen via experten uit de branche.
Dit programma is gratis voor de beursbezoekers, zonder inschrijving vooraf. Hiermee wenst de organisatie de volledige keten te informeren, verder te professionaliseren en aanzetten om samen te werken aan een innovatieve en duurzame toekomst.

Enkele thema’s die aan bod komen: CIPC en alternatieve kiemremming, Alternaria, Smart digital farming, remote sensing, crispr techniek, aanpak van droogte, Brexit en de vetzuursamenstelling in friet enz. 

ONTDEK HET PROGRAMMA OVER 3 DAGEN:

Moderator Walk in Seminars: Drs. Ir. Jacques Van Outryve

Kick-off campaing 'Can you imagine a world without potatoes?' (simultaanvertaling NL-FR-ENG)

10:30 – hall 6

Vertegenwoordigers van het CIP (International Potato Center) Lima Peru & het World Potato Congres.
Slotwoord door Vlaams minister van Landbouw Mevrouw Joke Schauvliege

Met de toekomstige uitdagingen zoals klimaatsveranderingen, voedselveiligheid en ontwikkeling moeten we toch even stilstaan bij de vraag : ‘kan je je een wereld voorstellen zonder aardappelen’? Dit vormt meteen het centrale thema van deze editie van INTERPOM PRIMEURS.

Meer info Toevoegen aan kalender27/11/2018 10:30:0027/11/2018 12:00:00Kick-off campaing 'Can you imagine a world without potatoes?' (simultaanvertaling NL-FR-ENG)Vertegenwoordigers van het CIP (International Potato Center) Lima Peru & het World Potato Congres. Slotwoord door Vlaams minister van Landbouw Mevrouw Joke Schauvliege ‘Imagine a world without potatoes’ … een overbodige vraag dacht u ? Of toch niet: beschouwen we de ‘simple potato’ zoals de Engelsen hem vaak noemen inderdaad niet te vaak als een evidentie ? ‘Groeien de frieten, onze nationale trots, aan bomen’ – zoals blijkbaar sommige kinderen denken?  Wat betekent de aardappel voor onze nationale economie ? Waarom zijn aardappelen en groenten cruciaal in de voeding voor baby's? Waarom haalt de aardappel enkel het nieuws als het misloopt in het groeiseizoen ? En waarom kiezen steeds meer ontwikkelingslanden voor de aardappel in plaats van graan of rijst ? Vragen genoeg voor het Internationaal Aardappel Centrum CIP, actief in Lima Peru, om een wereldwijde campagne rond de stelling ‘stel je een wereld zonder aardappelen voor’ te lanceren in het kader van het Wereldcongres voor aardappelen in mei 2018 in Cuzco Peru. INTERPOM PRIMEURS heeft de eer om de kickoff van deze wereldwijde campagne te mogen verwelkomen en de slogan als thema van deze editie te mogen gebruiken. Nu reeds hebben honderden multinationale en nationale, grote en kleinere bedrijven hun medewerking toegezegd om deze campagne wereldwijd uit te dragen de komende twee jaar. Ondanks het grote potentieel van deze duurzame basisvoeding, stijgt de beoogde – en noodzakelijke – groei in ontwikkelingslanden langzamer dan verwacht en dalen productie en verbruik in Europa. De officiële kick-off van deze campagne vindt plaats in de seminarieruimte van hal 6 om 10u30. Er is simultaanvertaling Nederlands, Frans en Engels voorzien. Programma: Welkomstwoord en inleiding door Romain Cools, Voorzitter World Potato Congress inc. & algemeen secretaris van Belgapom Voorstelling van de wereldwijde campagne door Marc De Beaufort, CIP campagneleider Wat is CIP en wat doet het? door Andre Devaux, CIP regionaal directeur Zuid Amerika Hoe werkt de Belgische NGO Trias aan ontwikkelingswerk te doen via aardappelprojecten door Koen Brebels, Trias Korte voorstelling van een nieuw boek over de Belgische aardappel en friet ‘Van aardappel tot friet’ door Andre Delcart & Eddy Cooremans Slotwoord door Vlaams minister van landbouw Mevrouw Joke Schauvliege  Vragen en mogelijkheid tot interviews   >> link naar presentatie campagne 'Can you imagine a World without potatoes?' >> link naar presentatie 'wat is het CIP (international potato center)     hall 6DD/MM/YYYY

Van aardappel tot Chuno - een gesmaakt verhaal op grote hoogte, samen met TRIAS & Partners

14:00 – hall 6

Jacques van Outryve, Trias Ambassadeur & landbouwjournalist

Trias, de ontwikkelingsorganisatie gelinkt aan o.a. Boerenbond, ondersteunt de aardappelboeren in de Andes om hen weerbaar te maken voor de klimaatverandering en de marktschommelingen. De realisatie van een semi-industriële productie-eenheid van gevriesdroogde aardappelen (chunos) bij de coöperatieve Coopagros is uniek. Het verhaal op grote hoogte is een verhaal van samenwerking tussen privé, overheden, scholen. Wat kunnen wij van elkaar leren?

Smart farming in de aardappelteelt: hyperspectrale beeldverwerking vanop een drone

14:30 – hall 6

Ruben Van De Vijver - Onderzoeker -ILVO

De voorbije jaren heeft ILVO sterk ingezet op het potentieel van smart farming in de plantaardige en dierlijke sector. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met partners en met het ‘innovatief bedrijfsnetwerk’. In de aardappelsector heeft ILVO momenteel een interessant project dat mikt op de vroege detectie van Alternaria solani met hyperspectrale beeldverwerking. Het doel is om de symptomen van deze plaag correct en volledig in kaart te brengen met beelden vanaf drones, om zo de aardappelen uiteindelijk beter te kunnen beschermen. Stap één was om de ziekte te leren ‘zien’ via hyperspectrale foto’s op hoge resolutie, die vlak boven het gewas werden genomen. Dat gebeurde met een zelfgebouwde semi-automatische scanning robot. Vervolgens zijn er vorig jaar op proefvelden ook al dronevluchten op lage hoogte uitgevoerd om zo beelden van hoge kwaliteit te verzamelen. Ben je benieuwd naar de resultaten en geboeid door wat de toekomst in petto heeft? Kom en volg onze presentatie op Interpom Primeurs!

De invloed van het type olie/vet op de vetzuursamenstelling van geconsumeerde frieten

15:30 – hall 6

Prof. dr. ir. Bruno De Meulenaer
Department of Food Technology, Safety and Health Faculty of Bioscience Engineering - Universiteit Gent

Bij het afbakken van voorgebakken friet, treedt een uitwisseling van vetten plaats, waardoor de originele vetzuursamenstelling grondig kan wijzigen. Via een collectief onderzoeksproject werd een model ontwikkeld dat toelaat om de vetzuursamenstelling van het eindproduct te voorspelen op basis van de frituuromstandigheden en de eigenschappen van het voorgebakken product en de gebruikte frituurolie.

  • belgapom