U bent hier: BEZOEKEN » NIEUWS VAN DE EXPOSANTEN » Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitsbepaling van aardappelen en frites!

nieuwigheden exposanten editie 2018

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kwaliteitsbepaling van aardappelen en frites!

Primeur 1: Automatische bakkleur detectie
Het bepalen van de bakkleur wordt op veel plaatsen handmatig gedaan waarbij een keurmeester bepaalt in welke kleurcategorie de gebakken friet valt (bakindex). Omdat dit persoonsafhankelijk is en er andere factoren zoals hoeveelheid daglicht invloed hebben op het proces is de vraag naar voren gekomen om deze handeling te automatiseren en deze invloedrijke factoren te elimineren en de proces capaciteit te verhogen.

Het resultaat hiervan is het door RMA-Techniek geproduceerde bakkleur-detectie systeem. Dit systeem bestaat uit een transportband welke onder een afgesloten ruimte doordraait. In deze afgesloten ruimte bevindt zich een camera en verlichting.

Het systeem is geprogrammeerd om een aantal frites op de transportband te leggen, het betreffende monsternummer in te voeren en op start te drukken. De frites zullen door de camera geregistreerd worden en er wordt automatisch de bakkleur van elke afzonderlijke friet bepaald. Deze gegevens kunnen gekoppeld worden aan het monsternummer en in systeem verwerkt en opgeslagen worden zonder deze handmatig in te voeren. Op het scherm wordt alle relevante data getoond en kunnen verschillende instellingen gedaan worden.

Primeur 2: 3D-Camera t.b.v. vierkantsmaat bepaling
De huidige vierkantsmaat sorteerder wordt vervangen door het meten met een camera. Dit gebeurd door middel van een transportband welke onder een afgesloten ruimte doordraait. In deze ruimte zit een 3D-camera welke de exacte hoogte-/lengte-/breedte en volumematen van de aardappel kan meten.

Data wordt aangeleverd in gemiddelde lengte, gewicht, percentage en aantal per ingestelde vierkantsmaat.

Kortom is de 3D-camera nauwkeuriger, goedkoper, compacter en kan een schat aan data gegenereerd worden.


Primeur 3: Volautomaat fritessnijder
Voor bepalen van de bakkleur van aardappelen heeft RMA-Techniek in het verleden al een aantal fritessnijders ontwikkeld. Deze fritessnijders snijden een friet uit het midden van elke aangeboden aardappel en werpt deze automatisch in een opvangbak.

Deze machine hebben wij doorontwikkeld en een nieuw snij principe toegepast welke het mogelijk maakt om op een efficiënte manier met een automatische aanvoer de aardappelen te snijden. In tegenstelling tot de vorige machine kan hier een zak aardappelen bij de invoer ingeworpen worden en komen er aan de uitvoerzijde gesneden frieten uit. Daarnaast is er mogelijkheid om deze machine toe te passen met automatisch bakken en automatische bakkleur bepaling zodat er een automatische keurlijn ontstaat.


terug naar overzicht

  • belgapom