U bent hier: BEZOEKEN » NIEUWS VAN DE EXPOSANTEN » Nieuwe generatie: De vierrijige zelfrijder VARITRON 470 Platinum

nieuwigheden exposanten editie 2018

Nieuwe generatie: De vierrijige zelfrijder VARITRON 470 Platinum

in 2011 introduceerde GRIMME voor het eerst de vierrijige zelfrijdende aardappelrooier en "machine van het jaar 2012" uit de VARITRON-serie. 6 jaar later presenteert de familie-on-derneming GRIMME de tweede generatie, de 435 PK sterke VARITRON 470 Platinum met rupsloopwerk en standaard 7-tons NonstopBunker.

Een van de noviteiten is de verdere verbetering van het rijcom-fort. Het nieuwe bedieningsconcept ErgoDrive bevordert de in-tuïtieve bediening en de snelle direct te bedienen functies, naar wens van de chauffeur. De chauffeur kan individuele instellin-gen comfortabel opslaan en weer oproepen. Tot 12 moderne LED-werklampen maken van de nacht een dag en de chauffeur kan met de Coming-Home functie veilig uitstappen. De assis-tentsystemen zorgen daarnaast voor een last- en snelheidsaf-hankelijke regeling van de ringelevator en de zeefbanden. Luchtdrukaansluiting in de cabine en bij het luchtfilter bieden comfortabele reinigingsmogelijkheden.

Een andere noviteit zijn verbeteringen bij de rooitechniek. De gewichtsverdeling werd duidelijk verbeterd middels verplaatsen van de dieseltank, optimaliseren van de asconstructie en het gebruik van lichtere GFK-spijlen. Bodemvriendelijker en hogere stabiliteit bij een volle bunker zijn het resultaat. De ophangingen en omkeer van de zeefbanden en loofrollen bij de axiaalrollen-reiniger zijn verregaand geoptimaliseerd, zodat de levensduur en het reinigingsresultaat verbeterd worden. De standaard steenbeveiliging beschermt de complete schaardrager en re-duceert stilstand bij contact met hindernissen merkbaar. De rin-gelevator kan tot 200 ton per uur transporteren en ligt daarmee
meer dan 30% hoger dan bij vergelijkbare rooiers. Optimalise-ren zorgt mede daarvoor, dat de aardappelen in de tassen ondanks de hoge capaciteit zeer productvriendelijk verdeeld en de botssnelheden gereduceerd worden. De optioneel verkrijg-bare OptiBag-tassen verhogen de reinigingscapaciteit en de vriendelijke verwerking bovendien. Nieuw is de optionele loofverspreider aan de loofklapper die voor verdeling zorgt van het aardappelloof op het reeds gerooide deel. De uitworp van de geïntegreerde loofverspreider kan vanuit de cabine comfor-tabel versteld worden.

Niet veranderd is de keuze uit vele reinigers, die ingezet kunnen worden. GRIMME biedt naast egelbanden een axiaalrollenrei-niger of een MultiSep en als enige fabrikant ook een Vario-RS, dubbele MultiSep alsmede een combinatie van axiaalrollenrei-niger resp. Vario-RS en MultiSep aan.

De VARITRON 470 Platinum TERRA TRAC voldoet aan de nieuwste uitstootnorm fase IV (Tier 4 final) en is zowel als 75 cm of als 90 cm variant verkrijgbaar. De VARITRON-serie wordt in de in 2011 opgerichte zelfrijderfabriek in Niedersachsenpark met de modernste productiemethodes gebouwd en behoort tot de meest verkochte zelfrijders wereldwijd.

terug naar overzicht

  • belgapom